De bas-bariton Julian Hartman studeerde 13 jaar zang bij Joy Workum die hem als zanger vormde. Vervolgens studeerde hij bij Stephen Sweetland, Sir Donald McIntyre, Aafje Heynis, David Wilson-Johnson en de laatste jaren bij Peter Harisson. Hij zong bij o.a de Nationale Reisopera, Opera Zuid, Onafhankelijk Toneel, de Vlaamse Opera, de Nederlandse Opera, Opernhaus Köln, Theater Freiburg, Stadttheater Luzern in o.a. Don Giovanni, die Zauberflöte, le Nozze di Figaro, l'Incoronazione di Poppea, l'Elisir d'amore, la Bohème, Madama Butterfly, Carmen, Faust, a Midsummernight's dream, Billy Budd, Don Carlos, Parsifal, die Glückliche Hand, Guillaume Tell.

Hij trad op tijdens festivals zoals in diverse Holland Festivals in het Concertgebouw Amsterdam, het Festival van Besançon en in Castres, het Massachusetts Festival of the Arts met het Combattimento Consort o.l.v Jan Willem de Vriend, het Gergiev Festival o.l.v. Valerie Gergiev, de Haydnfestspiele op Slot Esterházy o.l.v. Adam Fischer. Julian Hartman trad regelmatig op voor radio- en tv, o.a. in de Vara-Matinée, o.l.v o.a. Valerie Gergiev, Frans Brüggen, Ton Koopman, Edo de Waart. Voorts werkte hij met dirigenten als o.a.  Marcello Viotti, Olaf Henzold, Oliver Knussen, Gabriël Chmura, Silvio Varviso, Stephan Soltesz, Ed Spanjaard,  Ingo Metzmacher, Lawrence Renes, Elgar Howarth, Bernd Kontarsky, David Parry, Richard Hickox. 

Tevens is hij een veelgevraagd oratoriumzanger. 

Julian Hartman maakte in de afgelopen jaren zijn debuut bij o.a. het Residentieorkest o.l.v. John Nelson, in de Christuspartij van Bach’s Matthäus Passion, alsook bij het Brabants Orkest o.l.v Michael Tabachnick als Hérodes in een  concertserie van l’Enfance du Christ van Berlioz.
Zo ook in de 9e Symfonie van Beethoven met de Nordwestdeutsche Philharmonie  in een serie concerten o.l.v. Shunji Aratani o.a. in het Concertgebouw Amsterdam,
Hij maakte een concerttournee met het Requiem van Verdi  door Nederland met het Ukrainian State Symphony Orchestra o.l.v Martin Panteleev  waarvan het laatste concert in het Concertgebouw Amsterdam. Vervolgens zong hij o.a. in een serie Requiem Mozart die opende in Kiev (Ukraine) tijdens de jaarlijkse Tjernobyl-herdenking met het Ukrainian State Symphony Orchestra o.l.v Jeroen Weierink en na diverse Nederlandse concertzalen eindigde in het Concertgebouw Amsterdam. Onlangs werd Guillaume Tell van Rossini van DNO  (Caragnani/Audi) door NTR op tv uitgezonden waarin Julian Hartman Chasseur vertolkte en zong hij een van de Spelers in de Speler van Prokoviev bij DNO (Marc Albrecht/Andrea Breth) en zong hij ook een van de Janitscharen in die Entführung aus dem Serail van Mozart bij DNO (2017) ( Jérémie Thorer / Johan Simons)